Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

marți, 1 aprilie 2008

Adevarata "tara mama"

Auzim cu diverse ocazii de notiunea de "tara mama". Inclusiv acum cateva zile era sarbatorita unirea Basarabiei cu "tara mama", iar pe 1 decembrie ne amintim de unirea dintre Transilvania si, evident, "tara mama".
Pentru a ne lamuri cu privire la aceste aspecte suntem nevoiti sa facem apel la istorie. Si iata ce ne spune istoria, "magistra vitae".
După tradiţia păstrată în "Cronica Anonimă a Moldovei", apoi în unele copii ale cronicii lui Grigore Ureche, precum şi la Miron Costin, se spune că Dragoş a ieşit cu oamenii săi din Maramureş şi a descălecat în Moldova "în zilele lui Laslău craiul unguresc, care cu ajutorul românilor i-a scos pe tătari din Moldova, gonindu-i peste Nistru". Dragoş este cunoscut din cronicile moldoveneşti ca descălecător în Moldova şi primul ei voievod. Cronicile spun că voievodul român Dragoş, fiind la vânătoare şi urmarind un zimbru, a venit din Maramureş la apa Moldovei, şi plăcându-i locul, s-a aşezat acolo şi a populat ţara cu români din Maramureş. In schimb, Bogdan I este considerat întemeitorul Moldovei de sine stătătoare, cu reşedinţa la Baia. După încercarea lui Dragoş de a înfiinţa, în partea de NV a Moldovei, un voievodat dependent de Ungaria, numit Ţara Moldovei -Bogdan voievodul român din Maramureş (1342 - 1345), aflat în conflict cu regele Ungariei, ocupă în 1359, cu românii din Maramureş acest voievodat.
Negru Vodă a fost, potrivit legendei, fondatorul şi primul voievod al Ţării Româneşti. Existenţa lui reală este controversată, făcând subiectul mai multor cercetări mai mult sau mai puţin istorice. Potrivit legendei, ardeleanul Negru Vodă apare ca un personaj care la 1290, a a trecut Carpaţii din Făgăraş şi s-a stabilit la Curtea de Argeş sau Câmpulung unde a întemeiat un voievodat. "Descălecatul" său ar fi pus bazele Ţării Româneşti, a cărei independenţă avea să o statueze Basarab I, în anul 1330.
Observam ca toate aceste personaje - atat Dragos, Bogdan sau Negru - aveau o origine transilvana. Si atunci ne intrebam care este "tara mama"?

3 comentarii:

alexandru spunea...

mihai, iti inteleg patriotismul local care probabil ascunde frustrari contemporane dar afirmatiile tale sunt cel putin exagerate...
sensul de "patrie mama" are o cu totul alta insemnatate in acest cadru, nicidecum nu are ca substanta ideea de apartenenta locala a intemeietorului.
factorul maghiar, si pe alocuri austriac din tarnsilvania, care s-au suprapus aici de-a lungul istoriei -si prin noroc pur a facut ca aceasta zona sa se bucure de o dezvoltare infloritoare (nu e ca si cum moldova a vrut sa fie sub rusi, dar asa a fost istoria si in primul rand pozitionarea geografica), a dus la folosirea acestei sintagme de "patrie mama" pentru ca unirea a fost vazuta ca o reintoarcere la romanismul pur.se stie bine istoria zbuciumata a transilvaiei.
vreau sa subliniez ca nu trebuie exagerat in aceasta privinta cu "ardelenismul" ca are si el bubele lui:).

cat despre negru voda e cel putin la fel de dubioasa apartenenta sa transilvana ca cea extracarpatica...
si pe de alta parte ce vrei sa se inteleaga din acest comentariu al tau?ca transilvania si romania sunt 2 entitati distincte?
eu ma indoiesc, oricat de multi investitori ar veni in zona.

Cucerzan spunea...

Aceste ganduri expuse de catre mine pot fi sintetizate sub forma a doua intrebari...Ce inseamna si cine este "tara mama'. Personal nu agreez aceasta formulare fortata iar prin exemplele oferite sugeram retoric ca elementul transilvan sta la originea intemeierea statalitatii romanesti atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca.

Nu stiu ce "intoarcele a fost la romanismul pur" in 1918 si ce inseamna "romanism pur". Doar stim ca "romanismul" a fost "impurificat" in Ardeal de unguri si nemti, in Moldova de rusi si polonezi iar in Tara Romaneasca de ...turci si greci. Iar mai inainte de asta romanismul a fost serios "impurificat" de popoarele migratoare....

...Asadar nu ii vad prea bine pe unii politicieni munteni reprezentanti ai "romanismului impur" si ai "balcanismului pur" atunci cand isi auto-aloca aceste prefacute aere "materne" cu care au blagoslovit locuitorii teritoriilor in urma unirilor din 1859 si 1918.

Dar ma rog, istoria oficiala e alta, soarele romanilor rasare de la Bucuresti, dupa cum zicea Heliade Radulescu. Din pacate soarele Bucurestiului rasare tot din "Fanar". Aici e "buba".

alexandru spunea...

ok.
cu "romanismul pur" am exagerat desi pentru acea perioada are un sambure de adevar in exprimare:)
am vrut sa subliniez ca sintagma de "patrie mama" se refera nu la origine ci la ideea de integritate asa ca nu ai de ce sa te ingrijorezi:)
cat despre "munteni", fiecare trage foc la oala lui, ceea ce e foarte specific romanului...
dar in contextul Romaniei si nu al unei sau altei regiuni istorice, aceste polemici sunt inutile si intrigatoare...
asa ca hai sa ne gandim la viitorul PNTCD-ului si sa speram ca va veni un Descalecator in partid mai de doamne' ajuta, fie el de oriunde ...chiar si din basarabia:)
spor la treburi si felicitari pentru blog.

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog