Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

vineri, 11 aprilie 2008

Die Endlösung der Judenfrage


"Ziua internatională a celor eliberati din lagărele de concentrare fasciste"
marcată în ziua eliberării lagărului de la Buchenwald - 11.IV.1945.

Nu este cunoscut numărul exact de evrei ucişi în Holocaust. Cifra cea mai frecventă este cea de şase milioane, avansată de Adolf Eichmann, un demnitar al SS-ului de rang înalt. Majoritatea cercetărilor confirmă că numărul victimelor a fost de între cinci şi şase milioane.


Heinrich Himmler, comandant al SS, al Gestapo-ului, al doilea ca putere, dupa Adolf Hitler a fost unul din fondatorii lagărilor de concentrare. Himmler a avut responsabilitatea finală pentru anihilarea a milioane de oameni consideraţi că nu merită să traiască.


În teritoriile controlate direct sau indirect de nazişti au trăit între 8 şi 10 milioane de evrei. Incertitudinea apare din lipsa de informaţii privind numărul de evrei domiciliaţi în Uniunea Sovietică. Cele 6 milioane de victime ale Holocaustului reprezintă astfel între 60% şi 75% dintre evreii europeni. Au fost exterminaţi peste 90% din evreii polonezi, care fuseseră în număr de 3,3 milioane. Aceeaşi proporţie se înregistrează şi în ţările baltice Letonia şi Lituania, dar mare parte din evreii din Estonia au fost evacuaţi la timp. În Cehoslovacia, Grecia, Olanda şi Iugoslavia, au fost ucişi peste 70%. Peste 50% au fost ucişi în Belgia si Ungaria. Este posibil ca o proporţie similară să fi murit în Belarus şi Ucraina, dar cifrele pentru aceste ţări sunt mai puţin sigure. Printre ţările cu mortalitate mai mică în Holocaust se numărăr Bulgaria, Danemarca, Franţa, Italia şi Norvegia. Dintre cei 750 000 de evrei care trăiau în Germania şi Austria în 1933, au supravieţuit doar aproximativ un sfert. Înainte de 1939 s-au refugiat din Germania foarte mulţi evrei, însă în majoritate şi-au ales locuri de refugiu în Cehoslovacia, Franţa şi Olanda, de unde, ca urmare a ocupării acestor ţări de armata hitleristă, au fost deportaţi în lagăre şi în mare număr ucişi.
Numărul de oameni ucişi în principalele lagăre de muncă forţată şi exterminare este estimat după cum urmează: Auschwitz-Birkenau: 1,4 milioane; Belzec: 600 000; Chełmno: 320 000; Majdanek: 360 000; Maly Trostineţ: 65 000; Sobibór: 250 000; Treblinka : 870 000, Nordhausen - 20000.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog