Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

joi, 17 iulie 2008

Ce se intampla cu monumentele Clujului?Dupa cum probabil marea majoritate a clujenilor si ai iubitorilor acestui oras ou observat, de ceva vreme centrul municipiului nostru este vaduvit de prezenta unor opere de arta semnificative.


1. Statuia lui Matei Corvin a fost dezvelită în anul 1902, devenind de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale oraşului. Monumentul este compus dintr-o statuie ecvestră a regelui Matei Corvin, în faţa căruia sunt plasate următoarele 4 statui (de la stânga spre dreapta), Pavel Chinezu (comitele de Timiş), Blasiu Magyar; (bătrânul conducător al mercenarilor lui Matei Corvin - faimoasa „Armată Neagră”), Ştefan Szapolyai palatinul - viceregele de atunci a Ungariei) respectiv Ştefan Bathory ( voievodul de atunci al Transilvaniei). Opera a sculptorului János Fadrusz, macheta acesteia a câştigat marele premiu la Expozitia Mondială din 1900 de la Paris. Momentan acest ansablu este sub schele inca de anul trecut fara ca lucrarile de reparatie sa inceapa.


2. Statuia Lupa Capitolina din Cluj, colocvial "Statuia Lupoaicei", este o copie a Lupei Capitolina din Roma, dăruită în anul 1921 de municipalitatea din Roma oraşului Cluj, ca simbol al latinitatii Clujului. Odată cu Dictatul de la Viena, din 1940, în timpul exodului forţat al unei părţi importante a populaţiei româneşti, statuia a luat şi ea calea refugiului pentru a fi pusă la adăpost. Între 1940-1944, din motive de siguranţă, a fost dusă în municipiul Sibiu. După cel de-al doilea rãzboi mondial, statuia revine la Cluj. În 2006, după începerea şantierului de pe Bulevardului Eroilor, statuia a fost îndepărtată de pe ultimul amplasament si se gaseste in beciurile Muzeului de Istorie, iar Primăria nu a comunicat concludent planurile pe care le are cu statuia, desi viitorul sau soclu e fost instalat de mai bine de 6 luni.

Desi stim ca repunerea in circuitul turistic al acestora nu poate reprezenta neaparat o buna "afacere" pentru unii dintre alesii locali, capitala spirituala a Transilvaniei si locuitorii sai le merita cu prisosinta.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog