Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

miercuri, 7 octombrie 2009

Regele Mihai in fata istoriei


Majestatea Sa Mihai I, Rege al României şi Principe de Hohenzollern, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. Stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii, văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, văr al regelui Juan-Carlos al Spaniei, Regele Mihai este una dintre ultimele figuri publice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Născut la 25 octombrie 1921, Regele Mihai este singurul şef de stat în viaţă care a tratat, direct sau indirect, cu cei mai importanţi lideri ai timpului său: Adolf Hitler, Theodor Roosevelt, Benito Mussolini, Regele George al VI-lea al Marii Britanii, Iosif Visarionovici Stalin sau Winston Churchill. De asemenea, Majestatea Sa este ultimul rege dintr-o milenară istorie a monarhiei române, formă de stat înlocuită cu republica în urma actului de la 30 decembrie 1947.
Membru al familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, (o importantă familie nobiliară germană înrudită cu majoritatea caselor regale europene), Regele Mihai I este ultimul Hohenzollern de pe tronul României, într-o istorie începută în 1866, atunci când principele Carol I a fost adus la conducerea statului pentru a oferi, prin prisma calităţilor personale şi a statutului onorabil al familiei, stabilitate politică internă şi prestigiu internaţional României. În această perioadă consemnăm obţinerea independenţei statale (1877), proclamarea Regatului (1881), Marea Unire a Românilor (1918), precum şi o serie de reforme care au avut darul de a moderniza semnificativ statul român.
Scurta domnie a Regelui Mihai a fost marcată deopotrivă atât de tinereţea sa, cât şi de traversarea unei perioade istorice deosebit de dificile. Prin actul de la 23 august 1944 în urma căruia România a întors armele împotriva coaliţiei naziste, Regele a scurtat cu şase luni durata celui de-al Doilea Război Mondial şi a salvat vieţile a sute de mii de oameni. La 30 decembrie 1947 Regele este silit de comunişti să abdice şi să părăsească ţara. Concomitent, la presiunea tancurilor sovietice, întreaga elită a României ia calea exilului sau a puşcăriilor şi începe cea mai neagră perioadă din istoria poporului român. În urma acesteia românii nu au fost forţaţi doar să-şi cooperativizeze proprietăţile, să-şi renege istoria, să-şi urască Regele, ci şi să-l uite pe Dumnezeu şi să îşi denatureze spiritualitatea.
În exil, pentru a-şi câştiga existenţa, familia regală a deţinut o fermă de pui, un atelier de tâmplărie, o companie de electronică şi de mecanisme automate. De asemenea, Regele Mihai a fost angajat la o companie aeriană. Deşi a locuit scurte perioade de timp în Anglia şi Statele Unite, regele s-a mutat în Elveţia, la Versoix unde a locuit peste patruzeci şi cinci de ani.
După Revoluţia anti-comunistă din 1989, Regelui i-a fost interzis în repetate rânduri dreptul de a-şi vizita ţara întrucât autorităţile vremii se temeau de posibilitatea revenirii sistemului monarhic în România.
În momentul de faţă Instituţia Casei Regale s-a adaptat vremurilor, iar Majestatea Sa a dovedit că nu va abdica niciodată de la slujirea poporului român. Chiar dacă nu se mai află oficial la conducerea ţării, Majestatea Sa şi familia regală continuă să vegheze la soarta poporului său şi să se implice în acţiuni de promovare a intereselor naţionale.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog