Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

luni, 29 martie 2010

Gand pascal


"Şi dacă n-a înviat Hristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică

şi zadarnică este şi credinţa voastră."

1 Corinteni, capitolul 15, versetul 14Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină a anului. De Paşti celebrăm Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, întrucât potrivit Noului Testament, la trei zile după ce a murit crucificat, Iisus a înviat. Acesta reprezintă un moment crucial în istoria celor două milenii creştine, un moment care a determinat exponenţial mesajul creştin şi implicit istoria umanităţii. Fără certitudinea unui Hristos înviat, creştinismul nu ar fi existat iar Iisus rămânea un admirabil spirit erudit lipsit însă de consistenţă divină. Implicit, fără un Hristos înviat, mesajul acestuia era o cale, nu „Calea, Adevărul şi Viaţa” iar credinţa noastră nu o certitudine ci doar o alternativă zadarnică.

Paştele creştin derivă din Paştele evreiesc, numit Pesach. Pentru prima dată, Paştele a fost sărbătorit în jurul anului 1400 î.Hr. În aceast timp, după secole de robie, evreii au părăsit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu şi conduşi de Moise. Cu ocazia ieşirii din Egipt, când au celebrat pentru prima dată Paştele, toţi evreii trebuiau să ia un miel şi să îl sacrifice, sângele mielului oferind o garanţie, un semn vizibil prin care credincioşii dădeau de înţeles că au luat în serios mesajul Creatorului. Astfel, prin Paşte, evreii din antichitate îşi aminteau de faptul că Dumnezeu i-a salvat din sclavia în care se aflau în Egipt.

În ceea ce priveşte creştinii, Dumnezeu a reînnoit legământul făcut cu evreii, de data aceasta nu printr-un simplu om (Moise), ci prin Fiul Său, Iisus. Legământul cel nou nu mai este unul făcut doar cu israeliţii, ci cu toate popoarele care vor să primească mântuirea prin jertfa lui Iisus Hristos. Întreaga comunitate creştină îşi primeneşte, în această perioadă, trupul şi sufletul pentru a primi în curăţenie Învierea Domnului care ne-a dăruit un univers de ale cărui minunaţii să ne bucurăm deplin. Dumnezeu ne-a dat viaţă să trăim şi pentru alţii, Dumnezeu ne-a dat suflet şi conştiinţă pentru a iubi, pentru a ne bucura, pentru a împărtăşi bucuria cu cei asemenea nouă, pentru a sluji luminii şi binelui. Faptul că în acest an, indiferent de confesiune (ortodocşi, catolici, protestanţi), vom sărbători împreună Învierea reprezintă un alt prilej de bucurie şi speranţă în calea dezideratului unităţii spirituale a lumii creştine.

Sărbătoarea Paştelui poate fi asociată şi cu primăvara. Retrezirea naturii la viaţă simbolizează noua viaţă pe care creştinii au câştigat-o prin moartea şi Învierea lui Iisus.

Vă doresc cu ocazia acestei Sfinte Sărbători a Învierii să vă regăsiţi sufletul dumnezeiesc, să găsiţi calea spre fericire şi să păşiţi în lumina Binelui.


Vă urez un Paşte fericit!

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog