Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

joi, 23 decembrie 2010

Democratie sau demonocratie?

Petre Ţuţea, parafrazându-i pe unii filosofi antici greci, afirma că democraţia reprezintă uneori triumful cantităţii asupra calităţii. Sistemul democratic funcţionează în parametrii corespunzători doar în contextul existenţei unei societăţi educate politic şi caracterizate de responsabilitate socială, spirit civic.

Atâta timp cât la noi voturile sunt cumpărate printr-o formă sau alta şi există o majoritate ignorantă, dezinformată, uşor de manipulat, filtrarea oamenilor politici valoroşi este deficitară. Iar fără conducători valoroşi, întreaga societate este supusă regresului. Cultura determină libertatea, spunea Goethe. O comunitate liberă şi informată este o comunitate puternică. În cadrul societăţilor apusene, acest deziderat este urmărit de pe timpul iluminismului. Soluţia pentru România? Emanciparea, ridicarea socio-culturală a populaţiei în vedera formării unei mentalităţi corespunzătoare. Fără acest demers absolut necesar vom continua să ne zbatem în mediocritate întrucât lumea va continua să voteze în neştire, ademenită cu promisiuni ieftine, trăind deziluzii după deziluzii. Socializarea primară este făcută în familie, cea secundară în şcoală. Pe parcursul vieţii există şi alţi factori. Biserica (dacă va aborda o acțiune social-educativă energică) şi mass-media au la rândul lor capacitatea de a oferi modele.

Din păcate parcurgem un evident proces degenerativ exprimat de renunţarea la un sistem autentic de valori şi exacerbarea mediocrității oferită generos din soate sursele. Obstracolele emancipării culturale ale acestui popor sunt reprezentate, printre altele, de subfinanțarea învățământului și cercetării (expresie a dezinteresului autorităților pentru viitor), faptul că lideri ai lumii interlope au devenit formatori de opinie, manelizarea nestingherită a satului românesc şi nu numai, comportamentele triviale oferite de „modelele” care apar la TV și sunt îmbrăţişate de cei tineri care vor să fie ca idolii lor, deoarece celebritatea este confundată cu valoarea.

Sistemul politic românesc este bolnav. Valorilor lipsite de "relaţii" şi susţinere financiară le sunt închise porţile. Politica a devenit o afacere prosperă pentru unii. Investesc în campanie şi ulterior scot profit iar adeseori acest lucru este realizat în detrimentul interesului binelui comun. Societatea românească în intregul ei va fi realmente într-o situaţie disperată dacă ne mai permitem să pierdem valorile care sunt nevoite să plece spre zări mai bune deoarece aici nu şansa de a se afirma, neavând loc de acești demoni. Până la biruința democrației suntem victimele demonocrației.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog