Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

miercuri, 6 octombrie 2010

Revizuirea Constituției. Un demers necesar

Implicarea Curții Constituționale în soluționarea problematicii Legii Pensiilor și diversele comentarii generate de respectiva hotărâre impune necesitatea unui demers analitic referitor la necesitatea revizuirii Constituției în legătură cu acest organism.

Concepută ca garant al supremaţiei Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani.Contestăm modalitatea desemnării acestora, întrucât actualmente trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Prin această procedură considerăm că este încălcat principiul separării puterilor în stat întrucât Curtea Constituțională, instituție a cărei neutralitate este obligatorie, prezintă o regretabilă modalitate de alcătuire determinată eminamente politic, în pofida faptului că a fost creată tocmai pentru a limita eventualele derapaje legislative provenite din această zonă.

În concluzie, solicităm revizuirea Constituției prin modificarea articolului 142 al. 3, cu scopul unei delimitări clare între Curtea Constituțională și lumea politică. Consecința acestui demers va crește credibilitatea acestei instituții și îi va asigura necesara independență.

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog