Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Bun-venit Matia! Isten hozott Mátyás!

După repetate întârzieri determinate de o lentă restaurare, grupul statuar Matia Corvin a revenit în inima Clujului. Dacă ar fi să facem o incursiune în istoria sa, trebuie să menționăm că odată dezvelit în 1902, monumentul, a devenit în decursul timpului unul dintre simbolurile orașului. Realizarea lui a fost finanțată prin subscripții publice și este opera sculptorului János Fadrusz. O dovadă suplimentară în legătură cu aprecierea de care s-a bucurat acest ansamblu monumental este reprezentată de marele premiu obținut la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris. De asemenea, Fadrusz a devenit cetățean de onoare al Clujului și a primit titlul de „doctor honoris causa” al Universității Franz Josef. Pentru a rămâne în amintirea colectivă a urbei, respectivul sculptor a dat chipul său voievodului ardelean Ștefan Bathory, una dintre cele patru personalități care-l străjuiesc pe regele Matia, alături de comitele timișorean Paul Chinezu, generalul Blasius Magyar și palatinul Ștefan Szapolyai.

Din păcate, istoria acestui monument a fost marcată și de unele polemici. Originea regelui Matia Corvin (1443-1490) a fost revendicată atât de români, cât și de către maghiari, pierzându-se din atenție, în multe cazuri, tocmai faptul că acesta a fost atât român (tatăl său era Iancu de Hunedoara), cât și maghiar (mama sa era Erzsébet Szilágyi).

Cu toate acestea, în primul rând, acest important rege a fost un fiu al Clujului și al Transilvaniei. Monumentul care îl reprezintă trebuie să rămână un punct de referință al orașului, o mândrie pe locuitorii săi, indiferent de naționalitate și un simbol al normalității într-un oraș cu pretenții de capitală culturală europeană. Plămădit din alăturarea a două culturi diferite, regele Matia este și o expresie a multiculturalismului transilvănean și clujean.

Matia Corvin a revenit în inima Clujului său natal. Simbolic, revenirea sa este necesară, la justa ei însemnătate, și în inimile clujenilor. Bun-venit acasa rege Matia! Isten hozott Mátyás király!

Un comentariu:

Pop Horatiu Sebastian spunea...

Din pacate, istoria nu a fost respectata in reabilitarea grupului statuar.Inscrisul"Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita", prin care Nicolae Iorga a atestat adevarul istoric si a salvat statuia cand s-a pus problema demolarii sau mutarii acesteia la Hunedoara.Nerespectarea istoriei pentru mine prezinta un regret si cred ca politicul si-a pus iar amprenta pe monumentele acestei frumoase regiuni.

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog