Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

duminică, 12 iunie 2011

Cetățuia – o bijuterie pierdută a Clujului


Adeseori atunci când ne gândim la Cetățuie primele lucruri care ne vin în minte sunt Hotelul Belvedere și Crucea care străjuiesc urbea de la înălțimea acestei frumoase coline. Cu toate acestea, în apropierea lor regăsim și alte obiective turistice ale Clujului, aflate însă într-o avansată stare de degradare. Astfel, menționăm prima citadelă ridicată de Habsburgi în Transilvania, o fortificație de tip Vauban ale cărei lucrări au fost demarate începând cu anul 1715.

Această fortificație a fost construită cu scopul de a asigura controlul asupra orașului, odată cu intrarea Transilvaniei sub administrația austriacă. Complexul, realizat după planurile arhitectului Giovanni Visconti, avea ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurat de bastioane. Inițial, Cetăţuia deținea trei porţi iar în cadrul incintei existau o serie de cazărmi, depozite de muniţii și alimente, spații pentru comandamentul cetăţii. Deși odată cu construcţia Hotelului Belvedere (1969-1970) a fost demolată partea sudică a fortificației, două dintre porţi şi câteva dintre clădiri au supravieţuit până în momentul de față.

Complexul a funcționat și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost închis și executat pastorul Stephan Ludwig Roth, cel care, în articolul „Războiul limbilor în Transilvania”, transmitea Dietei ardelene câteva gânduri valabile și în prezent: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoașterea ei”.

Deși zona dispune de un remarcabil potențial turistic (care ar trebui valorificat, de ce nu, după modelul cetății din Alba-Iulia), lipsa de interes a autorităților post-decembriste a făcut ca acestă loc să ajungă într-o impardonabilă stare de degradare.

Convinși că un complex medieval restaurat ar face cinste unui oraș cu pretenții de capitală culturală europeană, subliniem importanța demarării unui proiect care să aibă în vedere reabilitarea întregii zone și intrarea sa în circuitul turistic și le solicităm autorităților locale luarea unor măsuri urgente în acest sens.

Un comentariu:

albinuta veninoasa spunea...

Mai ca era sa nu mai intru pe acest blog, din motivul descrierii blogului "despre mine", cand colo era despre Cluj.
Vezi tu, cel mai mult imi plac acei oameni care incearca sa scoata ceva din locul in care stau. Asta inseamna ca spun ce-i rau si ce-i bun, pt a se face ceva. In asa fel incat daca cineva trece prin lcul descris de tine, sa stie unde se poate pierde vremea vreo 2 ore, unde se poate vedea ceva frumos, unde se poate manca ceva sanatos si "a la Cluj". Nu stiu daca m-am facut inteles, dar daca incet am incepe sa facem o selectie a blogurilor (cei care scriu macar odata pe luna cate ceva)sa fim informati, sa stim unde cautam ceva cand avem nevoie. De ce sa nu intru aici pe blog inainte cu vreo cateva ore de a opri prin Cluj ? (un exemplu)
Cred ca inca nu stim sa comunicam, inca nu stim sa ne folosim de informatiile care le detinem unii dintre noi, in diferite domenii, ... si e pacat.
Bafta sa ai in ce faci !

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog