Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

marți, 1 aprilie 2008

Adevarata "tara mama"

Auzim cu diverse ocazii de notiunea de "tara mama". Inclusiv acum cateva zile era sarbatorita unirea Basarabiei cu "tara mama", iar pe 1 decembrie ne amintim de unirea dintre Transilvania si, evident, "tara mama".
Pentru a ne lamuri cu privire la aceste aspecte suntem nevoiti sa facem apel la istorie. Si iata ce ne spune istoria, "magistra vitae".
După tradiţia păstrată în "Cronica Anonimă a Moldovei", apoi în unele copii ale cronicii lui Grigore Ureche, precum şi la Miron Costin, se spune că Dragoş a ieşit cu oamenii săi din Maramureş şi a descălecat în Moldova "în zilele lui Laslău craiul unguresc, care cu ajutorul românilor i-a scos pe tătari din Moldova, gonindu-i peste Nistru". Dragoş este cunoscut din cronicile moldoveneşti ca descălecător în Moldova şi primul ei voievod. Cronicile spun că voievodul român Dragoş, fiind la vânătoare şi urmarind un zimbru, a venit din Maramureş la apa Moldovei, şi plăcându-i locul, s-a aşezat acolo şi a populat ţara cu români din Maramureş. In schimb, Bogdan I este considerat întemeitorul Moldovei de sine stătătoare, cu reşedinţa la Baia. După încercarea lui Dragoş de a înfiinţa, în partea de NV a Moldovei, un voievodat dependent de Ungaria, numit Ţara Moldovei -Bogdan voievodul român din Maramureş (1342 - 1345), aflat în conflict cu regele Ungariei, ocupă în 1359, cu românii din Maramureş acest voievodat.
Negru Vodă a fost, potrivit legendei, fondatorul şi primul voievod al Ţării Româneşti. Existenţa lui reală este controversată, făcând subiectul mai multor cercetări mai mult sau mai puţin istorice. Potrivit legendei, ardeleanul Negru Vodă apare ca un personaj care la 1290, a a trecut Carpaţii din Făgăraş şi s-a stabilit la Curtea de Argeş sau Câmpulung unde a întemeiat un voievodat. "Descălecatul" său ar fi pus bazele Ţării Româneşti, a cărei independenţă avea să o statueze Basarab I, în anul 1330.
Observam ca toate aceste personaje - atat Dragos, Bogdan sau Negru - aveau o origine transilvana. Si atunci ne intrebam care este "tara mama"?

De la Wizzit citire

Publicatia “Wizzit”, care apartine liniilor aeriene Wizz, are pe prima pagina titlul “Cluj - reflectii asupra Transilvaniei” si contine un articol care prezinta atractiile Clujului si aminteste de clasamentul facut de revista britanica “Monocle”, conform caruia orasul Cluj-Napoca se afla primele cinci orase din lume care vor beneficia de atentia turistilor incepand cu anul acesta.

Clujul este prezentat ca “un oras modern care nu-si uita niciodata trecutul”, se aminteste de filmul 432 a lui Cristian Mungiu care a sporit prestigiu romanilor, alaturi de musicalul jucat pe Broadway “Tanarul Frankenstein”, regizat de Mel Brooks. Faima a mai fost sporita si de grupul Cheeky Girls, care nu numai ca sunt din Romania, dar provin chiar din Cluj.

Printre atractiile Clujului este enumerata si Universitatea "Babes-Bolyai", care este cea mai mare din Europa si are peste 60.000 de mii de studenti .Printre cluburile bine situate se numara Diesel, Ceainaria Flower, Q Caffe, Obsession si Music Pub. Sunt amintite si Opera Maghiara, Teatrul National, Catedrala Ortodoxa, Catedrala Catolica din Piata Unirii, Cazinoul, mall-urile, dar si Dealul Cetatuia.
Conform articolului, “caldura tinerilor”, multiplele locuri de distractie, peisajele, precum si arhitectura specifica fac din Cluj una dintre cele mai promitoare destinatii din lume.

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog