vineri, 19 iulie 2019

USAMV Cluj - 150 de ani

Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca continuă tradiţia unei valoroase şcoli superioare de agricultură fondată în 1869 sub numele de “Institutul de Învăţământ Agronomic Cluj-Mănăştur. 

 Unirea României cu Transilvania din 1 decembrie 1918 a deschis o nouă etapă în evoluţia şcolii agronomice clujene.  În anul 1929, în decursul rectoratului profesorului Mihai Şerban, agronomia clujeană a luat denumirea de “Academia de Înalte Studii Agronomice Cluj” şi a cunoscut un remarcabil proces de modernizare şi dezvoltare.

 Prestigiul şi recunoaşterea la nivel naţional şi internaţional, condiţiile excepţionale pentru pregătirea teoretică şi practică, infrastructura modernă de cercetare, sala şi terenurile de sport, Staţiunea Didactică Experimentală, condiţiile bune de cazare din cămine şi masă din cadrul cantinei “Agronomia”, biblioteca, editura, centrele și institutele de cercetare,
cadrul reconfortant în care este amplasat superbul campus universitar, reprezintă principalele atuuri ale  universităţii.  Situat în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, campusul oferă şi posibilitatea vizitării altor obiective interesante, precum Acvariul, Muzeul de anatomie comparată, Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, Muzeul de Parazitologie, serele sau livada. De asemenea, în incinta campusului există şi o valoroasă Grădină agro-botanică şi o Clinică de Urgență care oferă în permanenţă servicii medical veterinare.


Prin calitatea procesului de învăţământ, rezultatele deosebite din domeniul cercetării şi inovării şi adaptarea continuă la realităţile sociale, universitatea şi-a atins și depășit obiectivele trasate încă din 1869, contribuind activ la dezvoltarea locală, regională şi naţională. Pe parcursul celor 150 de ani de la înfiinţare, în acest prestigios spaţiu academic s-au remarcat numeroase personalităţi care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei agriculturii româneşti. 

Rămâne ca generaţiile viitoare să ducă mai parte cu mândrie şi responsabilitate frumoasa istorie a acestei instituţii din cadrul cetăţii universitare clujene, îmbinând armonios tradiţia cu modernitatea şi respectând principiile şi valorile sale bazate pe calitate, onestitate şi profesionalism.

Vivat, crescat, floreat! 
”Să nu umblăm după putere, ci să umblăm după datoria noastră de a îndeplini ceea ce trebuie să îndeplinim în serviciul principiilor noastre și al binelui țării.” Iuliu Maniu

Faceți căutări pe acest blog