Un top 10 al oraselor din Romania intr-o perspectiva personala

miercuri, 25 august 2010

Clujul si Sigismund de Luxemburg

În această vară se împlinesc 605 ani de când regele Sigismund de Luxemburg acordă Clujului dreptul de oraș liber regesc. Acest privilegiu prevedea dreptul ca localitatea să își poată întări şi înconjura oraşul cu ziduri, de a ridica bastioane, turnuri, metereze, de a înconjura zidurile cu şanţuri de apărare, iar din punct de vedere juridico-administrativ, posibilitatea de a-şi alege o formă de conducere colectivă compusă din 12 juraţi.

Efectele acestui demers sunt reprezentate de executarea zidurilor de apărare, a porţilor şi a bastioanelor care le flancau. După șase secole, actualmente devenite atracții turistice, sunt vizibile anumite secțiuni din zidurile de apărare precum și Bastionul Croitorilor. De asemenea, datorită acestui decret regal, Clujul a devenit un important centru intelectual și economic.


În concluzie, actul din 1405 reprezintă pentru Cluj un moment de referință care a influențat decisiv istoria urbei de pe Someș.


Propunem ca memoria regelui Sigismund de Luxemburg să fie marcată la Cluj prin oferirea numelui său unei străzi din centrul istoric, iar momentul 1405 să intre în conștiința civică a urbei prin organizarea Zilelor Orașului pe data de 2 iulie, data la care Clujul a fost declarat oraș liber.

Faceți căutări pe acest blog

Cluj-Napoca, my city!

Poveste de Craciun

The tour of Romania in three minutes !

Romanian Anthem, Landscapes and Personalities!

Vis de copil, Autograf

Transilvania

Arhivă blog